Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα - Christmas cookies


Έρχονται σιγά σιγά τα Χριστούγεννα και άρχισαν τα γλυκά να μπαίνουν σε πρωταρχικό ρόλο. Ειδικά τα μελομακάρονα στην Ελλάδα είναι από τα γλυκά που δεν λείπουν από κάθε σπίτι. Ας δούμε αυτή την εύκολη συνταγή που βρήκα εδώ.

Τι χρειαζόμαστε:


  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Αλλατίνη)
  • 2,5 ποτήρια του νερού λάδι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κουτ. σ. μπέικιν
  • 1 κουτ. της σ. σόδα λιωμένη σε κονιάκ
  • 2 κουτ.γ. κανέλα
  • 1 κουτ.γ. γαρύφαλλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κούπες καρύδια τριμμένα

Για το σιρόπι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες μέλι
  • 3,5 ποτήρια νερό


Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά.
  2. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Έπειτα τα προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ένα κουτάλι στη λεκάνη με το αλεύρι.
  4. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα ζυμώνουμε και με τα χέρια ώστε να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Όχι για πάρα πολύ ώρα για να μη βγει το λάδι στην επιφάνεια.
  5. Απλώνουμε σε μια λαμαρίνα λαδόχαρτο και αφού τα πλάθουμε τα τοποθετούμε πάνω στη λαμαρίνα. Μπορούμε αν θέλουμε να πάρουμε τον τριφτή και με την "άγρια" πλευρά του να κάνουμε σχέδιο πάνω στη ζύμη.
  6. Ψήνουμε στους 180c σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 3/4 της ώρας.
  7. Για το σιρόπι, τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5' λεπτά.
  8. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και τα ραντίζουμε με το ζεστό σιρόπι.
  9. Τα τοποθετούμε σε πιατέλες (προτιμότερο είναι σε μία σειρά μέχρι να κρυώσουν καλά καλά και να απορροφηθεί όλο το σιρόπι γιατί αλλιώς θα μουσκέψουν τα από κάτω και θα διαλυθούν) και γαρνίρουμε με το τριμμένο καρύδι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου